תוכנית יתד
בועיינה נוג'דיאת
הרשות בה פועלת התוכנית
יתד, התוכנית הלאומית לקידום צעירים וצעירות, שמה לה למטרה לסייע לצעירים וצעירות המתמודדים עם מצבי חיים מורכבים לממש את הפוטנציאל האישי שלהם, לממש את זכויותיהם ולהשתלב בדרך נאותה בחברה ובקהילה, תוך השגת עתיד בטוח ברמה האישית, המשפחתית והתעסוקתית.
במסגרת שיתוף הפעולה בין הרשות, תוכנית יתד ומפעל הפיס, מלגאים המלווים על ידי עו"ס יתד, משמשים כחונכים לילדים ממשפחות מטופלות רווחה. לעיתים מדובר בחונכות לימודית ולעיתים בחונכות חברתית, תלוי בצרכי הילד ויכולותיו של המלגאי.
בעזרת המלגה, הסטודנטים יכולים להרשות לעצמם את הלימודים ותוך כדי כך הם מסייעים לילדים ולמשפחות הזקוקים לכך. ישנו דגש על שיפור כישוריו של הסטודנט עצמו, בעזרת ליווי של עו"ס יתד. המלגאים משפרים את יכולותיהם החברתיות, יכולות ההקשבה וההכלה שלהם ואת הביטחון העצמי והמסוגלות שלהם. בנוסף הם משמשים מודל לחיקוי לילדים אותם הם חונכים, ומהווים אדם בעל השפעה חיובית, שמזדהה עם נסיבות החיים שלהם ומראה להם שניתן להגיע ללימודים גבוהים והישגים, גם אם מגיעים מרקע מאתגר.
תקציר התוכנית
-
סיוע לילדים ומשפחות מטופלי רווחה.
-
קידום צעירים וצעירות במצבי סיכון המתמודדים עם חיים מורכבים וקשים.
-
מימוש הפוטנציאל האישי של הצעירים והצעירות.
-
סיוע לצעירים וצעירות להשתלב באופן טבעי בחברה.
מטרות התוכנית
ילדים ממשפחות מטופלות רווחה ברשות (בעיקר בגילאי יסודי)
העיקרי:
צעירים תושבי הרשות שהינם חלק מתכנית יתד
המשני:
קהל היעד
היום ישנם 30 מלגאי יתד-פיס ברשות. זוהי כמות המלגות המקסימלית שרשות יכולה לקבל בקול הקורא של תוכנית יתד.
מספר מלגאים מעורבים
-
תכנית יתד מיועדת לצעירים בגילאי 18-25, המתמודדים עם קשיים באחד או יותר מתחומי החיים המוגדרים בתוכנית. רווקים שאינם הורים, המעוניינים לעשות שינוי וזקוקים לסיוע ומענה של מסגרת יתד על מנת לעשות זאת.
-
אין רקע וידע ייחודי על מנת להתקבל לתכנית ההתנדבות, להפך – העו"סית מתאימה את ההתנדבות למלגאי על פי מה שהוא מסוגל לעשות ועל מנת לשפר אצלו תכונות דוגמת חברותיות, ביטחון עצמי וכו'.
רקע וידע ייחודי של המלגאים
-
מפעל הפיס
-
עו"סיות יתד ומשפחה ברשות
-
תכנית יתד של משרד הרווחה והביטחון החברתי
שותפים עיקריים ליישום התוכנית
לא דרוש תקציב מעבר למלגות.
ניתן לספק ציוד יצירה וספורט לפעילויות שמעבירים המלגאים.
תקציב שנתי נדרש
-
בשלב הראשון על הרשות לגשת לקול הקורא למלגות של תכנית יתד.
-
לאחר מכן נבחרים המלגאים על ידי עו"ס יתד והילדים על ידי עו"ס משפחה.
-
המלגאים עוברים הכשרה, תיאום ציפיות והדרכה לקראת ההתנדבות ומצוותים לילדים.
שלבים עיקריים ליישום התוכנית
-
מיון: עו"ס יתד מדרגת את הסטודנטים הזכאים לפי רמת המורכבות של התיק שלהם ובוחרת את הסטודנטים שהמלגה הכי תסייע להם. הסטודנטים הנבחרים מגיעים לשיחה אישית עם העו"סית ועם רכזת המלגות, מוצגות להם התוכנית, הדרישות ואופציות ההתנדבות ונבחן הרצון שלהם להשתתף בתוכנית.
-
הכשרה: לפני תחילת ההתנדבות, עוברים המלגאים שיחת תיאום ציפיות והדרכה לקראת ההתנדבות. במהלך השנה הם עוברים הדרכות נוספות על ידי עו"ס יתד ואחראי ההתנדבות (לדוג' יועצת בית הספר אם החונכות מתבצעת בבית הספר). דגש גדול מושם על יצירת תחושת מסוגלות עצמית גבוהה, תפיסת עתיד חיובית ומעורבות בקהילה אצל הסטודנט.
-
ניהול שוטף: המלגאים מדווחים שעות לעו"סית יתד שגם עורכת איתם שיחות ליווי חודשיות. הערכה של הסטודנטים מתקבלת בשוטף מאחראי ההתנדבות.
-
סיום שנה: בסיום השנה מתקיים אירוע סיום לכלל המלגאים של הרשות. בו מבצעים הפקת לקחים לשנה.
תהליכי ניהול והפעלת מלגאים
-
הכלה והקשבה למלגאי שמגיע בעצמו מרקע מורכב והדרכה שלו להכלה והקשבה בהתנדבות.
-
לדבר עם מלגאי בגובה עיניים.
-
קביעת יעד או מטרה מראש ולעבוד לפי היעד שנקבע.
מפתחות להצלחה ביישום התוכנית
-
אחד הקשיים הוא מציאת התנדבות שתתאים למלגאים. הסטודנטים מגיעים מרקע מורכב ולכן צריך הרבה הכנה והסברה לפני תחילת ההתנדבות שלהם, ולא כל התנדבות מתאימה. על מנת לפתור קושי זה, לפני השיבוץ להתנדבות נעשה בירור מעמיק עם המלגאים לגבי ההעדפות שלהם וסוג ההתנדבות והמסגרת הספציפית שתתאים לכל אחד מהם.
-
אתגר נוסף הוא ביצוע מעקב אחר שעות ההתנדבות של המלגאים. הפתרון לכך הוא שיבוץ אחד המלגאים לביצוע המעקב.
אתגרים ביישום המודל
פרטי איש קשר להעמקה נוספת