top of page
Image by Matt Nelson

ספר בהחלפה

בית ג'ן

הרשות בה פועלת התוכנית

פרויקט ספר בהחלפה הינו פרויקט חברתי-קהילת-חינוכי, שמטרתו להבטיח שלכל תלמיד יהיו ספרי לימוד. הפרויקט מסייע לתלמידים והוריהם להשיג את ספרי הלימוד הדרושים ולחסוך בהוצאות באמצעות החלפת ספרי לימוד.

במסגרת הפרויקט, תושבי בית ג'ן חוסכים עשרות אלפי שקלים ואף נחשפים לאפשרות של שימוש מרבי וחוזר בספרים תוך הדגשת ערך שמירת הספר. הפרויקט אף גורם להעלאת המודעות לחשיבות ערכי שיתוף הפעולה והעזרה לזולת בקהילה.

הפרויקט מופעל מידי שנה עם סיום שנת לימודים אחת ועד לתחילת שנת הלימודים הבאה. במסגרתו, התושבים תורמים ספרים שכבר אינם בשימוש ולעיתים גם ספרים וציוד בית ספר חדשים שנקנו במיוחד למען מטרה זו. לאחר מכן המלגאים בודקים ע"פ דרישת בתי הספר מהם הספרים הרלוונטיים, ממיינים אותם ע"פ גיל ומוסד חינוך, מכינים את הספרים למסירה ומארגנים ספריה מסודרת לנוחות התושבים.

לפני תחילת שנת הלימודים, מתקיים יריד בו המלגאים ורכזות מרכז הצעירים מקבלים את הקהל בספריה ועוזרים לתלמידים ולהוריהם במציאת הספרים המבוקשים. בכל שנה, מלבד המלגאים, מצטרפת גם קבוצת מתנדבים לפרויקט.

info.png

תקציר התוכנית

  • חסכון בהוצאות תושבי היישוב על רכישת ספרי לימוד

  • הגברת רוח ההתנדבות, תחושת השייכות ושיתוף הפעולה בקהילה.

  • עידוד שימוש חוזר והדגשת ערך שמירת הספר

goal (1).png

מטרות התוכנית

תלמידים בבית ג'ן והוריהם

user (3).png

קהל היעד

בהתאם לגודל הרשות והיקף הפרויקט, משתתפים בתכנית 10 מלגאים (חשוב לציין שמלגאים אלו משתתפים במהלך השנה במספר פרויקטים של מרכז הצעירים ופרויקט זה לא מתפרס על מספיק זמן בשביל שיהווה התנדבות יחידה). בכל שנה, מלבד המלגאים, מצטרפת גם קבוצת מתנדבים לפרויקט.

grandson (1).png

מספר מלגאים מעורבים

  • מפעל הפיס

  • מחלקת הרווחה

  • מתנדבים ועמותות ביישוב

users (1).png

שותפים עיקריים ליישום התוכנית

Image by Priscilla Du Preez

ניתן לנהל את הפרויקט ללא תקציב, מאחר והספרים והציוד מתקבלים בתרומה ופרסום היריד מתבצע ברשתות החברתיות ובאתר האינטרנט של הרשות.

מרכיבי התקציב העיקריים:

נדרש מקום התכנסות מרווח, בו אפשר להקים ספריה. חשוב שיהיה נוח לקבלת קהל. בנוסף, במידה ויש תקציב ניתן לארגן כיבוד קל ליום יריד חלוקת הספרים.

dollar.png

תקציב שנתי נדרש

  • יוני – עם סיום שנת הלימודים מתפרסמת הודעה לתושבי היישוב שהם מוזמנים לתרום ספרים שהם אינם צריכים

  • יולי-אוגוסט – מיון הספרים על ידי המלגאים. בודקים אם הספרים תואמים לדרישות שנת הלימודים החדשה (התלמידים מקבלים את רשימת הספרים הנדרשת לשנה החדשה טרם היציאה לחופש הגדול  והרשימה גם אמורה להיות בכל ספרייה שבה מוכרים ספרי לימוד – כל מוסד לימודי ע"פ הדרישות שלו).

  • סוף אוגוסט – לפחות שבועיים לפני תחילת השנה מקיימים יריד חלוקת ספרים. הרשות המקומית מפרסמת את היריד מראש ובעזרת מחלקת הרווחה פונים לתלמידים שעבורם העזרה של קבלת ספרים ללא תשלום היא קריטית. לקראת היריד המלגאים מכינים את הספרים שמוינו למסירה ומסדרים את הספריה. בימי היריד הם מסייעים בתפעול, סדר וחלוקת הספרים.

footprint.png

שלבים עיקריים ליישום התוכנית

המלגאים מדווחים שעות על הפרויקט למנהלת התכנית. ליווי ומעקב נעשים באופן שוטף לכל אורך השנה ולא רק אל מול פרויקט ספציפי זה.

gears (1).png

תהליכי ניהול והפעלת מלגאים

  • כוח אדם איכותי – מתנדבים, מלגאים ורכזת המעורבות החברתי שמנהלת את הפרויקט.

  • ההתנדבות אינה מטלה, אלא כלי צמיחה, חשוב שהמלגאים יבינו זאת וייהנו מהעשייה.

  • רתימת הקהילה לתרומת הספרים, יש להסביר להם את הערך שבתרומה ובשמירת הספרים. מצד שני שכנוע הקהילה שזו אינה בושה לקבל ספרים בחינם.

key (3).png

מפתחות להצלחה ביישום התוכנית

  • קיים קושי בפרסום המיזם ברמה היישובית ושכנוע כל בית לתרום ספרים ולא לזרוק אותם. על מנת להתמודד עם קושי זה נעשה פרסום רחב ברשתות החברתיות, בדף הפייסבוק ובאתר האינטרנט של המועצה ולעיתים אף במודעות.

  • אתגר בהבאת ההורים והילדים ליריד מבלי שיתביישו. נעזרים ברווחה בפנייה להורים ממשפחות מעוטות יכולת.

  • האתגר העיקרי הוא להגיע לכמות ספרים מספקת וברמה טובה ולכל השכבות. לא ניתן לחזות מראש כמה תרומות יתקבלו ולכן זה מהווה חסם גדול. דרך היחידה להתמודדות היא המשך הפרסום המסיבי עד לקבלת כמות מספקת של תרומות. 

goal (2).png

אתגרים ביישום המודל

עביר מחמוד, מנהלת מיזם המלגות המשותפות

050-8852718

רולא פארס, מנהלת מרכז צעירים, מובילת פרויקט "ספר בהחלפה"

054-2265009

contact-book (1).png

פרטי איש קשר להעמקה נוספת

bottom of page