מלגת בסטי
צור הדסה
הרשות בה פועלת התוכנית
מתוך היכרות עם אוכלוסיית הילדים והנוער ברשות, עלה הצורך לתמוך ולסייע לילדים העוברים משבר, או החיים בתנאי מציאות מורכבת. מלגת בסטי הינה מלגה רשותית המספקת מענה חינוכי חברתי לילדים אלו.
משפחות המוכרות במחלקת הרווחה, המעוניינות בהשתתפות ילדיהם בתכנית, זוכים לחונכות אישית לילדיהם המהווה מענה משלים למענים שניתנים למשפחה על ידי שירותי הרווחה. החונכות מתקיימת אחת לשבוע והדגש בה הוא על העצמה על ידי משחק ושהות משותפת בטבע.
החונכים נבחרים באופן מדויק על סמך חוזקותיהם, ובהתאם לצורך הספציפי של הנחנך. לדוגמה, לילדת סנדוויץ' ממשפחה מרובת ילדים, שמתוקף חיי היום יום המורכבים פחות "נראית", נבחרה חונכת שהינה סטודנטית לצילום ומתעסקת בפוטותרפיה, דרך הצילום מועצם הביטחון העצמי של אותה ילדה בתחושת הנראות שלה מחד ואיך שהיא רואה את העולם מאידך. בדוגמה אחרת, לילד סוער הוצמד סטודנט כריזמטי ומוכשר המצליח להוות מודל לחיקוי והשפעה לחיוב על אותו ילד על ידי דוגמא אישית לערך של התנהגות חיובית.
תקציר התוכנית
-
מתן מעטפת חברתית תומכת ומעצימה לילדים ממשפחות מוכרות במחלקת הרווחה
-
הקניית כלים להתמודדות עם מציאות בלתי רצויה
-
חיזוק תחושת השליחות של המלגאי על ידי התנדבות משמעות (הדגשת היכולות של המלגאים)
מטרות התוכנית
ילדים ממשפחות מוכרות במחלקת רווחה (ברובן משפחות חד הוריות)
העיקרי:
משפחות הילדים (ובייחוד האחים שמצטרפים לפעילויות לפעמים)
המשני:
קהל היעד
השנה ישנם חמישה מלגאים וזאת בהתאם למספר התקנים שהיו לרשות לפרויקט. מספר המלגאים מותנה בצורך ובמכסת המלגות.
מאחר והמלגאים עוברים הכשרה ייחודית, מתחת לכמות מלגאים מסוימת לא משתלם לבצע הכשרה זו.
מספר מלגאים מעורבים
-
על המלגאים להיות בעלי רקע בהדרכה, חונכות או עבודה עם ילדים
-
המלגאים צריכים להיות חברתיים וחברותיים, בעלי מוטיבציה, רצון לעשות טוב ולשמש דוגמה טובה לילדים
רקע וידע ייחודי של המלגאים
-
מפעל הפיס
-
עובדות סוציאלית מטעם מחלקת רווחה
-
יועצות בתי הספר
שותפים עיקריים ליישום התוכנית
כ-10,000 ₪
מרכיבי התקציב העיקריים:
הכשרה והסעות אל החווה בה התקיימה ההכשרה להעצמה ע"י משחוק ופעילות המותאמת לשהות בטבע, אירועי סיום ואמצע שנה, שובר זוגי של קפה ומאפה לשימוש מלגאי-ילד ומתנות קטנות בתחילת השנה.
תקציב שנתי נדרש
-
אוגוסט – איתור ומיפוי המשפחות המעוניינות בתכנית על ידי הרווחה
-
יולי-אוגוסט – פרסום המלגה לסטודנטים
-
בין החגים לתחילת שנה"ל – מיון ובחירת מלגאים
-
נובמבר – שיבוץ והכשרת המלגאים
שלבים עיקריים ליישום התוכנית
-
מיון: לאחר שסטודנטים מגישים מועמדות ונבדק כי הם מתאימים מבחינת תנאי הסף, נערך ראיון עם מנהלת יחידת נוער וצעירים, לאיתור החוזקות שלהם. בשלב השני, מחלקת הרווחה מוצאת את הילדים להם דרושים חונכים (בהתאם למספר המלגות המוקצות לפרויקט זה). לבסוף, נבחרים לתכנית המלגאים המתאימים לילדים הספציפיים בתכנית מתוך מאגר כלל המלגאים ברשות.
-
הכשרה: ההכשרה מתבצעת בחווה חינוכית טיפולית בקרבת הרשות, ומועברת על ידי מטפל מוסמך בהרפתקה בטבע. המלגאים עוברים תכנים בנושא העצמה באמצעות משחק ושהות בטבע. צור הדסה מוקפת בירוק, יש הרבה פארקים וגנים, ויש רצון לנצל את המשאב לטובת ההתנדבות. בנוסף, המלגאים לומדים כיצד לעשות תיאום ציפיות עם הילד על כך שהחונכות היא שנתית וזמנית. לקראת סוף שנה עוברים המלגאים סדנת פרידה על מנת לסיים בצורה נכונה את החונכות עם החניך. בנוסף, למלגאים מפגשים קבוצתיים (עם שאר מלגאי הרשות) במסגרת תכנית "פיס אקטיבי".
-
ניהול: רכזת המלגות מקבלת דיווחים שוטפים על שעות ההתנדבות ועל מהלך החונכות. מידי חודש היא מוציאה סיכום חודשי לסטודנט ולמנהלת היחידה ובמידת הצורך מציפה בעיות משיחות שמנהלת. הרכזת מקיימת שיחות ליווי בשוטף וכאשר מתעוררת בעיה.
-
סיום שנה: מתקיים אירוע סיום לכלל מלגאי הרשות.
תהליכי ניהול והפעלת מלגאים
-
דיוק והתאמה בין המלגאי לילד. מיפוי הצורך של הילד ו/או המשפחה והתאמתו לחוזקות של המלגאי.
-
שמירה על קשר עם הסטודנט וליווי שוטף שלו. העברת פידבק חיובי והעצמת המלגאי. המלגאים יודעים שיש למי לפנות אם משהו מרגיש להם לא בנוח ומרגישים עטופים.
-
גמישות בשעות והשתתפות באירועים. הבנה של לו"ז עמוס של המלגאים.
מפתחות להצלחה ביישום התוכנית
אין מוסד אקדמי ברשות, המלגאים מפוזרים ולומדים במקומות שונים וצריכים להגיע ליישוב כדי להתנדב. צריך להיות יצירתיים כדי להצליח לתת מענה מתאים לכלל המלגאים.
אתגרים ביישום המודל
פרטי איש קשר להעמקה נוספת